Centrop Ledendag

Op 4 juni 2018 verzorgde De Klassieke Rederij in samenwerking met de Galamadammen en De Nieuwe Melkfabriek de ledendag voor Centrop. Zestien skûtsjes gingen met elkaar de strijd op de Fluessen op dit nautische event.

Na ontvangst op de Galamadammen met suikerbrood en oranjekoek vond het palaver plaats door de wedstrijdleider. In het palaver kregen de gasten uitleg over de wedstrijdbaan om zich goed voor te bereiden op de ultieme wedstrijdbeleving! Nadat de teams aan boord waren, vond er per skûtsje een briefing plaats waarin de schipper het een en ander verteld over het reilen en zeilen aan boord. Daarna was het het tijd om de zeilen te hijsen en de Friese meren op te gaan!

Uiteraard was er eerst de kans om te oefenen, maar daarna volgde toch echt het startsein voor de skûtsjewedstrijd. Zowel de officiële bemanning als de leden waren of werden wel fanatiek, wat resulteerde in een mooie, maar bovenal leuke wedstrijd die gewonnen door Sytse Brouwer met de ‘Gerben van Manen’.

Hierna meerden de skûtsjes aan bij de Langehoekspolle. Hier werd een prachtige lunch gereserveerd  door De Nieuwe Melkfabriek uit Elahuizen. ’s Ochtends vroeg zijn alle ingrediënten en materialen per praam naar het zogenoemde ‘Konijnenland’ gevaren. Met vier foodstations met onder andere soep, gevulde wraps, sandwiches en pulled-pork was er voor ieder wat wils!

Rond half drie startte de middagwedstrijd en deze was prachtig! Een leuk moment was het raken van de boei met de schoot door Jappie Bandstra, die voor zoon Jilles inviel. Daar werd luidkeels tegen geprotesteerd door de bemanning van de ‘Verwisseling’, die echter verzuimde om de protestvlag te plaatsen. Wietse Bandstra deed dat later wel, maar die wist eigenlijk niet waarom en haalde vlak voor de finish de rode vlag uit het want. Toen had Jappie hem al laten voorgaan, om zijn kans op een podiumplaats niet te verspelen.

Uiteindelijk versloeg Wietse Bandstra met de ‘Redbad’ de ‘Gerben van Manen’ en gingen zij er met de eerste prijs vandoor. Als derde eindigde Jappy Bandstra met ‘Lonneke’.

Terug bij de Galamadammen te Koudum, werden de skûtsjes onthaald door de Pollesjongers, een Fries mannenkoor. Een heerlijke nautische borrel werd geserveerd met onder andere haring en een slokje beerenburg, zodat er kon worden nagepraat over de spannende wedstrijd!

Klaas Jansma en wedstrijdleider Folkert Attema reikten de prijzen uit aan de winnaar. Team ‘Shamir’ kreeg een mooi medaille en échte Friese beerenburg. Daarna was het tijd voor de Captains BBQ!

Rond 20:30 uur keerde iedereen huiswaart met een fraai Fries cadeau onder de arm om thuis nog even na te genieten van een gezellig Centrop Ledendag. Wij, De Klassieke Rederij, kijken terug op een geweldige dag en bedanken Centrop en haar leden voor hun enthousiasme en komst!

De uitslag was verder: 4. Bas Krom, Verwisseling, 5. Tjibbe van der Veer, Welvaard, 6. Remy de Boer, Eenvoud, 7. Peter de Koe, Hoop op Zegen, 8. R.W. Leenstra, Dageraad, 9. Jan Geertsma, Singelier, 10. Willem Prins, Lege Wâlden, 11. Henk Frankena, Abbegeaster skûtsje, 12. Sietse Broersma, Ora et Labora, 13. Joost Terpstra, Avontuur, 14. Hans Terpstra, ’t Zwarte Schaap , 15. Floris Bottema, Harmonie, 16. Cees Riezebos, Brijbek.

Menu