Gilbert van Schoonbeke ( 1519-1556)

In 2019 is het 500 jaar geleden zijn dat Gilbert van Schoonbeke te Antwerpen geboren werd. Vzw “De Vrienden van het Brouwershuis” en de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal willen deze gelegenheid aangrijpen om de figuur van Schoonbeke in de kijker te plaatsen omwille van zijn belangrijke inbreng in de economische ontwikkeling en de urbanisatie in Antwerpen. Niet onbelangrijk is de samenwerking tussen Antwerpen en Veenendaal waar Gilbert van Schoonbeke een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan de ontwikkeling van de streek inzake de ontginning van veengebieden met turf als brandstof voor zijn ondernemingen, waaronder de steenbakkerijen in de Rupelstreek, de oprichting van 16 brouwerijen en en een waterhuis ( Brouwershuis), de verdedigingswal van Antwerpen, huizenbouw e.d.

Lees hier meer over Gilbert Schoonbeke

Turfvaart Veenendaal – Antwerpen

1e etappe Rhenen - Wijk bij Duurstede

Vrijdag 28 juni 2019

Feestelijke opening van de Turfvaart!

In de middag varen we met genodigden en sponsoren! Welkom!

2e etappe Wijk bij Duurstede - Vreeswijk

Zaterdag 29 juni 2019

Mooie tocht om een businesslunch te combineren met een bedrijfspresentatie.

3e etappe Vreeswijk - Schoonhoven

Zondag 30 juni 2019

Vaartocht van +/- 4 uur waarbij de mast na de brug omhoog gaat. Het eerste traject dat er kan worden gezeild! Zeer geschikt als dagdeel varen met relaties.

4e etappe Schoonhoven - Dordrecht

Maandag 1 juli 2019

Mooi dagprogramma waar u uw relaties kan laten genieten van een prachtige omgeving in unieke ambiance. Zeer geschikt als relatiedag.

Rustdag

Dinsdag 2 juli 2019

Deze dag is het schip beschikbaar voor een korte vaartocht of als unieke locatie voor uw bedrijfdiner!

5e etappe Dordrecht - Willemstad

Woensdag 3 juli 2019

Uniek vaarwater voor een prachtige zeildag met relaties aan boord. Ook een uniek uitje voor uw personeelsleden om ze eens in de watten te leggen na het neerzetten van succesvol bedrijfsresultaat.

Transfer naar Bruinisse

Woensdag 3 juli 2019

6e etappe Bruinisse - Yerseke

Donderdag 4 juli 2019

Voor de echte zeilers een unieke kans om dit stukje Nederland te ervaren, goed om te combineren voor zakelijke relaties met aansluitend een netwerkevent bij de Oesterij!

7e etappe Yerseke - Antwerpen

Vrijdag 5 juli 2019

De verbindende vaartocht tussen Nederland en België, uiteraard een unieke kans om als Nederlands bedrijf uw Belgische relaties uit te nodigen aan boord.

8e etappe Antwerpen - Hemiksem

Zaterdag 6 juli 2019

Deze tocht wordt ingevuld voor Belgische relaties met als eindpunt het prachtige Antwerpen. Geschikt voor zakelijke relaties.

Waarom hebben we in 2019 een feestjaar?

Veenendaal kent een rijke historie. Verhalen over wolspinners en sigarenmakers worden met liefde en trots overdragen van generatie op generatie. Terecht. We zijn al eeuwen een bedrijvig volkje. Maar lang voordat er in ’t Veen sigaren werden gemaakt en wol werd gesponnen, kwam er vanuit Antwerpen een stedenbouwer richting Veenendaal. We hebben het over Gilbert van Schoonbeke. Gilberts vriend keizer Karel V had hem toestemming gegeven om in Veenendaal de grondstoffen te zoeken die hij nodig had voor de uitbreiding van Antwerpen. Zo gaat het verhaal. Zou die Gilbert met zijn doen en laten een grotere invloed hebben gehad op Veenendaal dan we tot nu toe dachten…? Zouden we onze ondernemende inslag van Gilbert hebben geërfd? Wie weet! In ieder van ons schuilt een Gilbert. Een trotse Gilbert die durft te prikkelen en mensen met elkaar verbindt. De 500e geboortedag van Gilbert van Schoonbeke is in ieder geval een mooie aanleiding om 2019 uit te roepen tot feestelijk jaar. Wat ga jij ondernemen in het Gilbertjaar 2019?

De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft het initiatief genomen voor een historische turfvaart van Veenendaal naar Antwerpen. Een grootse gezamenlijke activiteit waarmee de historische verbinding tussen beide steden opnieuw gelegd en benadrukt wordt. Want we willen zorgvuldig omgaan met ons cultuurhistorisch erfgoed. Betrokkenen duiken zo letterlijk in de geschiedenis van Veenendaal en ervaren hoe de geschiedenis zich verhoudt tot het heden. Een turfvaart is daarnaast een uitgelezen kans om Veenendaal ver buiten de eigen grenzen te promoten. Daarom varen we in etappes via verschillende (historische) steden. In elke aanlegplaats vindt een Gilbert-evenement plaats, ook in Dordrecht, de stad van Gilbertambassadeur Wouter Kolff. De boot vol met promotionele lading uit Veenendaal neemt in elke haven iets van die stad mee naar Antwerpen. En dat allemaal in het Gilbertjaar 2019.

Stap aan boord en waan je 500 jaar terug in de tijd…

Vaar een deel van de Turfroute mee en beleef wat 500 jaar geleden de handelsroute was van Gilbert van Schonebeeke, de grondlegger voor de nu florerende economie. Combineer het nuttige met het aangename en nodig uw relaties uit aan boord!

Gilbert van Schoonbeke

17:30 uur

Ontvangst gasten aan boord met scheepsborrel

18:00 uur

Ruimte voor spreker, presentatie ‘Gilbert v Schoonebeke’.

18:30 uur

Start diner

20:00 uur

Ruimte voor bedrijfpresentatie

21:30 uur

Dessert / koffie

22:00 uur

Einde programma

We spreken graag de specifieke wensen met u door

  • We laten de vaartocht graag naadloos aansluiten op het doel van uw bijeenkomst
  • We bieden u een uitgebreid catering assortiment
  • We organiseren een inspirerende spreker voor aan boord of faciliteiten voor een eigen
    spreker
  • We kunnen in overleg met u zorgen voor vervoer van en naar het start- en vertrekpunt van het schip
  • Naar wens kunnen wij algehele organisatie afstemmen.

Neem contact met ons op over dit evenement

    Menu