Jachtbotter Fides

Exclusief opgebouwde jachtbotter Fides

Huwelijksnacht aan boord of een heerlijk weekendje uitwaaien in een unieke ambiance?

Jachtbotter Fides is door de eigenaar opgebouwd als een droom. Het schip lag als wrak ergens in Frankrijk en is volledig als jachtbotter gerestaureerd.

Wij mogen dit schip verhuren voor:

  • Dagtocht met schipper in het Friese merengebied.
  • Meerdaagse tochten of weekenden basic of compleet verzorgd met schipper.
  • Huwelijksnacht aan boord ergens op de Friese Meren, volledig prive met ontbijt en champagne.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor uw zeiltocht met jachtbotter ‘Fides’!

Artikel uit de ‘Spiegel der Zeilvaart’’ november 2012 met achtergrond en opbouw over de ‘Fides’.

Eigenaar Jan van Seumeren had een simpel idee. Twee slaapplaatsen onder het voordek, een gezellige kajuit, een ruime toilet en een kombuis. Alle spanten moesten zo veel mogelijk in het zicht blijven. Daar is Rinse Wiegersma, scheepstimmerman bij Ivor van Klink, volledig in geslaagd! We laten vooral de foto’s hun werk doen. Op de foto middenboven zien we al de contouren van het tweepersoons bed. Door het zware zeilwerk moet je altijd diep bukken voor je in het vooronder bent. Maar dat went. Op de foto onder zien we het ruime bed, waarop je liggend, TV kunt kijken die tegen de mastkoker is gemonteerd. Onder het bed is de boegschroef gemonteerd en ligt er een watertank.

Gekozen is voor een gezellige zithoek, waarop ook geslapen kan worden. De rugleuning aan bakboord kan omhoog en dan is er een breed bed tot aan de huid. Het voordeel is dat je bij het gaan zitten niet je hoofd stoot tegen de rand van het gangboord en kajuit. Op ons botterjacht stootte je, als je niet oppaste, altijd je hoofd. Aan stuurboord is een ruime toilet en het plasmascherm dat weggedraaid kan worden.

De stahoogte is goed en het timmerwerk is werkelijk zeer vakkundig uitgevoerd. De kombuis is praktisch, al zou ik zelf de gootsteen meer naar de midscheeps hebben geplaatst. Het raam is gedeeltelijk uitneembaar.

Handig bij het eten koken en ideaal als doorgeefluik voor drankjes. Onder de fles wijn is een handige koelkast ingebouwd. De instrumenten kunnen voor het raam worden gedraaid, zodat de stuurman alle gegevens kan aflezen.

De zeilfoto’s werden door Ries Plevier gemaakt op een zaterdag met een pittige bries bij Gaastmeer. De Fides liep als een trein en eigenlijk moest er een rif in het grootzeil om hoger aan de wind te kunnen zeilen. Jan van Seumeren belde me later dat hij, buiten mededinging, met een wedstrijdveld had meegezeild met gelijkwaardige schepen. Zijn botter Fides bleek supersnel en liet vele schepen achter zich! Dat geeft een goed gevoel als je zo veel tijd en geld in de restauratie van een wrak heb gestopt. Maar er is weer een botterjacht aan de bijzonder kleine vloot van kajuitbotters toegevoegd. Dat doet me persoonlijk veel genoegen.

Aan dek
Omdat het botterjacht Fides in een schiphuis ligt, moest de mast gemakkelijk strijkbaar zijn, zonder dat er eerst bokkepoten opgetuigd moesten worden. De mastvoet werd versterkt met een rvs koker vanwege de grote krachten (2,8 ton) die er op komen bij het omhoog en omlaag draaien. Op de foto zien we, van vooraf gezien, een zwaar takel waarvan het eind uit de mastvoet komt. Op de mastvoet is een elektrische Harkenlier gemonteerd die twee kanten op kan draaien, dus ook geremd is bij het strijken. Jan van Seumeren demonstreerde het strijken van de mast. Het gaat werkelijk fantastisch snel, maar je moet wel goed oppassen dat er bij het omhoog draaien geen wanten blijven haken, want je trekt, als je even niet oplet, alles kapot.

Door Jarme Velthuis die bij Ivor stage liep als afronding van zijn studie aan het Hout- en Meubileringscollege, is het houtsnijwerk aan de achterzijde kajuit gemaakt. Petje af, want het is een tijdrovende en secure klus! Het houtsnijwerk op het roer verzorgde Tony Brundel. Inmiddels is Ivor met weer veel andere, nieuwe projecten bezig. Ik kom hem werkelijk overal tegen. Het is een scheepstimmerman in hart en nieren die, ondanks zijn jeugdige uiterlijk, ontzettend veel ervaring heeft opgebouwd met het restaureren van grote en kleine houten schepen. Hij heeft gevoel voor mooie lijnen, voor waterdichte constructies, en hij schuwt moderne technieken niet. Dat zien we bijvoorbeeld aan het gelamineerde berghout op de Fides.

Interesse in een dagtocht of weekendje zeilen met Jachtbotter Fides?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden! Wij denken graag met u mee.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

    Menu